Transfer de bloguri. Un ghid

februarie 3, 2013

Am avut odata si de demult un sef. Capitanul Pilat. Un caracter interesant a carui vorba „celebra” mi-a ramas bine intiparita in minte undeva deasupra fruntii lui: „Sa marcam momentul! In acea perioada indepartata si deja inghesuita de multe alte amintiri, marcarea momentului avea loc de obicei la crasma. Marchez si eu acest moment in care blogul vechi a devenit cel nou, printr-o postare (deh, vremurile bune au trecut!) cu experienta traita in timpul acestei migrari de continut dintr-o parte in alta. Poate va fi de folos vreunui nemuritor ce vrea sa-si mute „cuibul”.

Ma asteptam ca transferul unui blog pe alt blog in WordPress sa decurga lin, fara dureri prea mari dar, am trait bucuriile muzicii. Procesul in sine a mers snur, insa, urmarile au fost mai durerose. Inainte de a incepe, imi facusem si un plan de actiune in care am inclus previzibilul si am lasat loc, asa cum scrie la carte, imprevizibilului. Cred ca aici se deosebesc profesionistii de amatori. Cu cat „al saselea simt” dobandit prin practica indelungata e mai dezvoltat, cu atat cel in cauza apreciaza mai bine imprevizibilul. Adica, simte mai cu exactitate surprizele ce pot aparea pe parcurs. Iar geniile, stiu ce sa faca cand nu stiu ce sa mai faca. Dar asta e alta poveste.

In primul meu transfer de bloguri pe WordPress am dat dovada de amatorism dar am invatat cateva lucruri. Daca alcatuiam un plan mai riguros, poate beam sampanie acum.

Pentru cei interesati in a-si muta blogul de la o adresa la alta, ca sa stie ce-i asteapta, am alcatuit aici o lista, un fel de traseu pe care l-am urmat eu si care bineinteles, include surprizele de care trebuie stiut. Trebuie sa precizez ca pasii de mai jos reprezinta Ce trebuie facut si nu precizeaza Cum trebuie facut. Las asta pe seama celor cu mai multa rabdare de a oferi suportul necesar.

Aici trebuie sa fac o precizare importanta! Prin mutarea continutultui unui blog de la o adresa la alta, Like-urile, Rating-ul si, foarte important, Statisticile blogului original, nu vor fi transferate automat la blogul nou, deci se vor pierde! Dpdv tehnic, acesta este un aspect explicabil si acceptabil dar pentru utlizator, it sucks! Asemenea schimbare in viata unui blogger nu e recomadata. Am contactat WordPress Support sa vad daca ma pot ajuta sa recuperez informatia pierduta. Inca nu a raspuns nimeni pe forum. Daca cel in cauza o doreste, e bine s-o faca inainte ca blogul sa ajunga la maturitate prin popularitate si trafic si sa se fi gandit bine la motivele pentru care face acest transfer, chiar daca ar fi o modalitate eleganta de a scapa de vizitatori. Lol! Bineinteles, nu cred ca acesta este scopul dar decizia ii apartine.

Deci, nu intru in detalii tehnice si presupun ca cel care incearca aceasta migrare de bloguri, este deja familiarizat cu interfata de administrare WordPress Dashboard si ca, adresa noua dorita a fost deja inregistrata.

Iata pasii, treisprezece la numar:

 

 1. Pune blogul nou in invizibilitate.
  Invizibilitate pentru vizitatori. Invizibilitatea pentru motoarele de cautare as considea-o optionala.

 

 1. Transfera setarile blogului original.
  Aplica blogului nou toate setarile blogului vechi, pentru ca nu vor fi pastrate dupa transferul continutului. Theme, Widgets, Users etc.
  La optiunea Users, asigurati-va ca numele ce va fi afisat in publicarile pe care le veti face pe blogul nou, nu vor fi semnate cu un alias ce are legatura cu numele blogului vechi. In cazul meu a trebuit sa schimb ceaicafeasibiscuiti in jurnaldecafenea dar am ales in schimb un nume mai generic si am optat pentru numele personal.
  Daca aveti un cont la Polldady, il puteti importa tot acum in noul blog.

 

 1. Extrage continutul blogului original.
  In blogul vechi, folositi comanda Export pentru a extrage continutul intr-un document xml, pe care-l veti descarca in computerul cu care lucrati.

 

 1. Incarca continutul in blogul nou.
  In blogul nou, folositi comanda Import pentru a incarca acel document xml.

 

 1. Primeste email de confirmare.
  Wordpress va trimite un email de confirmare a finalizarii importului (in maxim 10 – 20 minute in cazul in care totul decurge OK).

 

 1. Creeaza pagina de Informare.
  In blogul vechi, puteti crea o pagina (nu post) in care veti informa vizitatorii faptul ca v’ati mutat blogul la o adresa noua. O explicatie a motivelor cu scuzele de rigoare pentru inconvenientele create cred ca sant binevenite.

 

 1. Actualizeaza profilul public.
  In aplicatia Gravatar care gazdueste profilele publice ale utilizatorilor, asigurati-va ca aveti informatiile relevante noului blog. Aici, a trebuit sa-mi creez o adresa de email mai generica, pentru ca cea in uz facea referinta la blogul cel vechi.

 

 1. Revizuirea continutului asa cum va arata pe noul blog.
  Dupa primirea confirmarii de la WordPress (in cazul in care nu ati primit emailul trebuie sa-i contactati), faceti o trecere in revista a paginilor si postarilor si actualizati link-urile care trimit utilizatorii la paginilie propriului blog. Acestea nu vor fi actualizate automat in timpul importului cu adresa noua. Daca aveti pagina de contact, asigurati-va ca e actualizata.
  Pozele, clipurile si tot ce poarta semnatura blogului vechi, trebuie actualizat. Aici am invatat ca orice material trebuie marcat cu ceva generic cum ar fi semnul Copyright sau numele autorului ar fi de ajuns. Astfel, materialul poate fi transferat fara nici un efort aditional in cazul unui viitoare modificari de adrese si nume.

 

 1. Deschide noul blog.
  Cand sunteti multumiti cum arata siteul cel nou, deschideti-l publicului si motoarelor de cautare. In cazul meu, selectasem optiunea mozaic a afisarii pozelor in blogul cel nou iar cand am verificat Tescanii lui Enescu nu se mai vedea nici o poza. La fel si cu Marea.

 

 1. Activarea mesajului de redirectionare pe blogul original.
  Inapoi la blogul vechi, in optiunea Settings/Reading, setati pagina nou creata cu mesajul dv. ca fiind incarcata din oficiu ori de cate ori cineva intra pe site. Tot acum puteti deactiva toate modalitatile de navigare pentru ca directionarea vizitatorilor catre noul site sa fie mai eficienta si mai clara.

 

 1. ToateBlogurile.
  In cazul in care intentionati sa fiti vizibili pe acel site, nu uitati sa inregistrati noul blog.

 

 1. Inchide blogul original.
  Cand v-ati asigurat ca redirectionarea traficului se face cum trebuie verificand Stats-urile, opriti blogul vechi.

 

 1. Post de instiintare pe blogul vechi.
  Este foarte probabil ca multi dinte followers-ii dumneavoastra sa va viziteze doar cand ati publicat un articol nou si cand apare in Reader. In cazul acesta ei nu vor fi instiintati de faptul ca blogul vechi este deja inchis (Am impresia ca in Reader apar numai post-urile nu si paginile dar nu sant sigur.). Ca masura de precautie, un articol de instiintare care sa contina chiar mesajul pe care l-ati afisat in pagina de redirectionare sau ceva adaptat, nu strica.

 

Cam aceastia au fost pasii pe care i-am urmat eu, numarul 12 fiind putin prematur pentru a fi implementat la momentul scrierii, la numai cateva zile de la “migrare”. Sper ca nu mi-a scapat nimic.

 

Sugestia pe care as face-o celor interesati, este sa verifice optiunea Change blog address inainte de a inregistra noul nume. In cazul meu, inregistrasem deja adresa noua si astfel, am fost nevoit sa merg pe optiunea Export / Import. Am impresia ca urmand prima modalitate, eviti efortul ulterior de copiere manuala a setarilor de la blogul original la cel nou.

 

 

PS: S-a vazut pana ca pot scrie si cu diacritice as ca l-am scris pe asta fara. Anumite articole parca „cer” de la sine diacriticele. (!?) Scuza pe care am gasit-o este faptul ca l-am considerat pe acesta ca fiind putin desprins din lumea tehnologiei informatiei unde diacriticele nu sunt „dorite”. Auzisem ca nefolosind diacritice, articolul devine mai „prietenos” motoarelor de cautare. Dar parca am stabilit deja ca acest blog este destinat umanoizilor nu robotilor si deci nu pot spune ca urmaresc neaparat un loc mai bun la Google. Desi, ca sa nu dau dovada de ipocrizie, un loc pe prima pagina nu mi-ar displace.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: