Nopti bacauane

august 20, 2013

Luna pe cerul Bacaului

4:20am. In linistea noptii cainii fara stapan s-au incaierat intre turnurile cartierului. Cantecul greierilor a fost sfasiat de latratul celor opt boturi dublat de ecoul cimentului. Aceasta hoarda netrebnica ma trezeste de nu stiu cate ori pe noapte. An de an haitele isi disputa supematia in pata de verdeata ce desparte blocurile. Macelul sonor a devenit un ritual nocturn pentru suta de apartamente cu geamurile spre aceasta gradina. Luminile raman stinse si nimeni nu scoate capul afara pe fereastra. Nimeni nu se trezeste sa vada despre ce-i vorba. S-au obisnuit asa, sau poate se trezesc dar raman sub plapuma rugandu-se ca acest cosmar sa treaca mai repede sa poata adormi si ei la loc.

In gand:

Ce fel de lume traieste aici!? De ce nu ne ajutam primarii, prefectii, organele de ordine? Haideti sa ne maturam ograda singuri! As incepe cu inceputul: infiintarea unui Corner al Vorbitorului, ca in Hyde Park, unde fiecare cetatean sa-si spuna pasul in gura mare iar ceilalti sa-l asculte daca au chef.

Caiinii urla iar eu turbez la gandul ca traiesc printre iepuri. Ganduri criminale si metode de exterminare se deruleaza ca un film in fata ochilor potolindu-mi creierii care-mi suna in cap la fiecare latrat amplificat de ecou. O arma de vanatoare cu infrarosu, dar nu am permis. O prastie din aia pe care mi-o confectionam in copilarie. As putea construi din nou una. Una cu bile. Mancare otravita acestor caini fara stapan! Daa, o moarte machiavelica fara a ma manji de sangele lor imputit.

Cand veninul imi clocotea mai tare, ma fulgera un gand care-mi domoli instantaneu setea de razbunare: Dar daca ei se poarta asa tocmai pentru ca sunt caini fara stapan? Adoptati un Caine ar fi solutia care mi-ar aduce cinste. Nu mai conteaza, voi rade de pe fata pamantului aceasta masa de caini care asediat orasul si voi trai in liniste. Apoi voi extermina marlanii cu motoare si voi schimba semnele de circulatie in cartier. Un triunghi rosu cu o ureche va avertiza motociclistii ca aici locuiesc oameni cu auz fin si cu preocupari si un mod de viata care cer linistie. Acei motociclisti ale caror motoare depasesc limita admisa a decibelilor sa nu-si conduca motoarele in zona pentru ca risca sa intre pe carpeta de cuie asezata cu grija de cetatenii care s-au hotarat sa nu-i mai tolereze. Un triunghi rosu cu un caine cu trei picioare va avertiza caiinii care vocifereaza sa nu mai latre in zona. In noaptea asta fiecare javra latra pe limba ei iar eu nu mai inteleg nimic.

Cu o pornire disperata ma dau jos din pat, deschid larg geamul, trag aer in piept, ma aplec afara si urlu cat ma tin plamanii asa cum l-am auzit pe bunicu strigand la caine ragetul amenintarii : Tzibaaaa! 

Au rasunat blocurile si am reusit sa acopar pentru catrva secunde latratul fiarelor, linistea noptii cazand ca o plasa de hingher peste blocuri. Revenindu-si din surpriza produsa de urletul nemaiauzit pana atunci jivinele isi reiau latratul. Mai intai una, apoi altele, pe rand. Mai scot o data data capul pe fereastra si urlu inca o data, mai tare de data asta: Tzibaa!

Am oprit infernul citadin si am redat greierilor linistea noptii. Ma asez din nou in pat cu vena jugulara pulsand salbatic. In pacea instalata alarma unei Dacii anunta incheierea actului. Prima masina strabate strada in viteza. Dau zorile. 6:45. Prima cursa aeriana a zilei, Bacau – Milano, decoleaza si ea de pe aeroprortul „international” Bacau situat la mai putin de 5km de inima orasului. Buna dimineata! Ce fac? Raman sa fac curatenie, mai pun un rand de termopane sau plec in cautarea unui loc mai bun?

10:00am si cobor in parcare cu treaba. Sositi parca din peronul lui Paler, patru dulai tolaniti la rotile unor masini isi odihnesc boturile (chiar sub ochii mei!) pentru o noua noapte de asediu.

%d blogeri au apreciat: