TVA-ul, prima plată

ianuarie 26, 2014

M-a venit si mie randul. Am primit veste de la dl. contabil sa-mi pregatesc bine punga ca am de plata. 24% din venitul micii mele Intreprinderi Individuale pe 2013, adica TVA-ul, trebuie predat statului. Nimic anormal, nu? Si da, sunt inregistrat ca platitor de TVA. Chiar daca stiam ca nu voi depasi plafonul de 65.000 de Euro pe an in venit, asa a trebuit cand am semnat contractul cu o companie rechin care plaseaza specialisti IT prin Europa.

Acest plafon mi se pare ca este stabilit de UE la nivel european dar un contabil avizat in ale TVA-ului ar putea clarifica situatia. Cum mie imi plac lucrurile clare, pana voi gasi un contabil priceput din Bacau sa ma lamureasca cum sta treaba cu TVA-ul, voi scrie putin despre asta ca sa-mi linistesc mintile. Am stabilit deja ca scrisul are efect terapeutic, nu? Cum ne amintim ce ne place, tocmai mi-am amintit ca mai stiu pe cineva in pat cu TVA-ul.(In cazul asta mi-ar place sa privesc.)

Firma rechin mi-a impus deci sa ma inregistraz ca platitor de TVA in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) in sistemul electronic VIES, altfel nu obtineam nici un contract. Probabil au pornit de la premiza ca voi depasi acel plafon. Okei…

Am avut un an bun dar contractul l-am inceput abia pe la jumatatea anului, deci nu m-am apropiat nicidecum de acel threshold pentru care esti susceptibil de plata TVA-ului in Romania. Pentru ca, aici e o alta chichita, facturarea se face cu plata TVA-ului in „reverse charghing”. Adica eu sunt cel bun de plata. Asa stau lucrurile. Altfel ar trebui sa aplic TVA la facturare ceea ce nu se poate in conditiile acestui contract european. Ei fiind ei, cei care pot spune da sau nu (au ei puterea asta) eu am zis sar’na boier, nu-ti fac competitie, stai linistit, manc si eu o paine bio, sar’na!

Contributiile le-am platit la zi asa cum au fost ele calculate in Romania pentru plata impozitelor la norma de venit. Cum am mai spus intr-un articol anterior, la Bacau norma de venit in 2013 era in jur de 11 mii de Roni. Nu mai trag linie, merg inainte.

Ieri mi-am batut capul sa aflu cum fac sa nu platesc acel 24%. Din ce am citit la cateva site-uri de consultanta as avea acest drept, sa nu platesc. Destul de clar, negru pe alb, altfel ce rost ar avea emiterea unei astfel de directive daca nu ar exista TVA si operatori inregistrati ca platitori de TVA? Am vorbi iar vorbe.

Daca dracu’o fi chiar negru, din ce am citit si am mai prins din zbor, am inteles ca pentru anumite cheltuieli se pot face deductii din TVA-ul platibil. Eu am facut cheltuieli in Europa ca aici traiesc deocamdata. Contabilul meu vrea bonurile care sunt relevante, traduse. Da!? Asa trebuie? Pai valoarea TVA-ului in bonuri e destul de clara. Ah, nu intelegi ca un Network Backup Drive e echipament IT? Iti spun eu ca e. La cata engleza s-a facut in scoala noastra chiar nu intelege nimeni trei cuvinte sa-si dea seama ca nu mi-am luat chiloti Armani. Apropo, mi-a zis ca hainele, nici macar o parte din ele, nu sunt cheltuieli eligibile scutirii de impozit. Pai eu nu ma imbrac sa plec la servici?

Dar daca nu as fi avut contabil? Ca lumea zicea ca la Intreprindere Individuala e simplu si poti sa-mi tin singur contabilitatea. Da pot, da nu sunt acolo, nu am timp si nici nu vreau. Daca pot s-o fac prefer sa platesc pe cineva.

Ce urmeaza sa fac?

Saptamana viitoare clarific daca trebuie intr-adevar sa platesc sau nu acel TVA. In cazul in care trebuie, va fi nevoie sa aflu daca intr-adevar acele facturi pentru care pot deduce TVA-ul trebuiesc traduse.

Contabilul meu insinua ca nu ar fi trebuit sa ma inregistrez ca si platitor de TVA dar a inteles ca asa mi s-a cerut. Am incercat sa aflu daca dupa ce fac plata, asa cum cere legea, nu as putea recupera acest TVA printr-o contestatie sau inaintarea unei cereri sau completarea vreunui fomular tipizat pentru astfel de situatii. Nu, nu se poate. Esti inregistrat ca platitor de TVA, platesti TVA.
Singura solutie ar fi sa renunt la a mai fi platitor de TVA. Dar pentru mine asta ar insemna invalidarea contractlui actual. Ce fac? As dori sa stiu si eu cine-i mai cu musca pe caciula, rechinul eurupean care imi cere (cu ce drept?) sa fiu inregistrat ca platitor de VAT (pe ei nu-i intereseaza daca sunt sau nu sunt inregistrat ca platitor de TVA in Romania, vor doar un numar de TVA european iar asta presupune sa fiu inregistrat in Registrul Operatorilor Intracomunitari – VIES.  Dar in Romania nu pot obtine numar de TVA european fara a te inregistra ca platitor de TVA in sistemul romanesc iar singura diferenta intre cele doua este ca TVA-ului romanesc i se adauga un RO in fata si devine TVA european), statul roman care ma obliga sa platesc TVA chiar daca nu am depasit plafonul de venituri  sau eu… ca vreau sa intreprind ceva.

Am mai avut o firma in Anglia. Acolo lucrurile erau la fel dar legea se aplica altfel, daca propozitia asta are sens… Si are pentru ca m-am saturat sa tot aud de la unii cu care mai vorbesc Pai tu uiti ca suntem in Romania? Acolo plateam TVA dar la fiecare timestru completam un fomular (contabilul, nu eu) si plateam 0 (zero) TVA pentru ca si ei au acel plafon pe care eu aveam grija sa nu-l depasesc.
Eu cred ca acest contabil al meu lucreaza pentru stat iar eu am nevoie de unul care sa lucreze pentru mine.

Vezi si Concluzia aflata ulterior

Resurse info TVA:

http://www.business24.ro/taxe-si-impozite/tva/plafonul-de-tva-cum-se-calculeaza-si-cand-poti-aplica-pentru-regimul-care-te-scuteste-de-tva-1541029
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_35907/Plafonul-de-TVA-Cum-se-calculeaza-si-cand-poti-aplica-pentru-regimul-care-te-scuteste-de-TVA.html#axzz2r7hqRqCU
Reverse Charge

Spune ce gândești, contează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: