A doua zi de Paşti fără grătar

aprilie 22, 2014

Planul era ca şi făcut. Aproximaţia cu care mama avea a servi prânzul, răsfoirea la întamplare unei ediţiei îngălbenite a almanahului Săptămâna scoasă din rafturile părinţilor, moţăiala de amiază pe fotoliul adânc al bunicului de pe care-şi urmărea cu regularitate programele TVR conturau zilele Paştelor cu o precizie destul de iritantă. Neurastenie binevenită..

Soarele se ridica glorios pe infinitatea imaculată a ceriului de Voroneţ ca şi cum ctitorii zilei vărsară găleata de albastru pe toată întinderea Moldovei până la Bacău, aşa că rosturile se schimbară într-o clipă. Privind culmile Măgurei pe geamul apartamentului, m-a năpădit iar dorul de ducă.

Am crezut că trebuie să inventez o goangă destul de mare ca să-i mobilizez şi pe cei mai in vârstă, asta ca să zburăm împreună pe dealurile Bacăului. Măgura, cea mai înaltă terasă a Bistriţei, se contura ca o coamă jurasică în bătaia soarelui. Şi ne invita, numai bună de călărit.

Ruşii au atacat Ukraina aveam să comunic telefonic unui suflet de ofiţer la pensie. Am vrut să-i testez reacţia, instinctul. Fugim sau nu fugim în munţi? N-a fost nevoie, pe-aşa o zi, până şi la Austerlitz soldaţii şi-ar fi abandonat misiunea pentr-o plajă şi-un grătar.

Mobilizarea a fost destul de lentă dar deznodămantul a fost strălucitor. Şoseaua şerpuia printre dealurile împădurite ale Măgurei. La borna kilomtrică 19 am tras pe dreapta într-o parcare improvizată în care iarba nu se tocise încă, un punct strategic de unde puteam observa umbrele norilor pe coamele din zare. În depărtare vedeam o stână sau un adăpost de oi iar mai la vale, vaci păşteau liniştite. O cărare îngustă cobora lin din parcare spre împărăţia verde şi necunoscută a pasului Oituz. Abia în parcare ne-am dat seama că şoseaua devenise mai zgomotoasă. Am apucat-o în jos pe cărare şi numai după vreo 30 de paşi buni zgomotul şoselei a fost înghiţit de liniştea veşnică a pădurii. O intuiţie primară mi-a şoptit: capitalismul intră pe şosea. Cărarea nu cunoaşte timpul. 

Carare pe magura Bacaului

Ramuri cu flori de ciresh

Albastrele

Gargarita

Pasul Oituz

%d blogeri au apreciat: