Bacaul onomatopeic

septembrie 12, 2014

Si care-i impresia pe care ti-a lasat-o orasul la reveneriea dupa ceva timp? ma intrebam eu singur.

(Imi cer scuze dinainite ca nu vorbesc cu diacritice)

Pai prima impresie e si cea care persista, nu? Daca doriti s-o auziti va pot spune ca Bacaul mi se pare mai linistit decat de obicei. Este probabil linistea premergatoare inceperii scolilor, Luni.

Ieri, joi, pilotii militari si-au zburat reactoarele pe deasupra orasului. Baza aeriana e chiar in coasta orasului si am impresia ca cei din cartierul Magura stau chiar sub burta avioanelor. Un fel de Hounslow bacauan. Nu cred ca locuitorii orasului au aminfestat vreo nemultumire in legatura cu poluarea sonora.

Colectia mea de zgomote cuprinde: cauciucuri rulate in viteza, paraituri feroce de motocicleta ptin mai rare in ultimul timp (Cred ca Septembrie si Octombrie sunt cele mai bune luni de locuit in Bacau), cucuriguuuul la o casa dintre blocuri, biic,biic-biic-biic-biic, bic…-ul interminabil al cate unei Dacii in marsarier, biip-biip-biip-uuaahg-uuaagh-biip-biip-biip… -ul cate unei alarme de masina (Cornisa ar fi trebuit sa fie un catier destul de linistit?), guu-guu-stiuc, guu-guu-stiuc.. de gugustiuci, slujba religioasa de la ora 9 am a vecinei din perete pe care cred ca o prefer rap-ului romanesc.

Boom-ul infundat, cutremurator al rolelor de ascensor chemat de vreun vecin matinal caruia coboratul si urcatul scarilor chiar i-ar prinde bine.  Si Cioran, chiar la o varsta inaintata, refuza cu incapatanare sa foloseasca ascensorul. Descoper indolenta cetateanului de bloc. Obosit, prafuit, plin de sacose cu te miri ce, nu mai poate urca scarile. Norocul lui ca sta la turn. Putin cardio workout i-ar prinde bine.

Brrrrr-ul fericit al bormasinei lucratorilor care la 9 dimineata inaugureaza inceputul unei noi zi de lucru pe schelele agatate de peretilor exteriori ai blocului de vizavi in scopul izolarii apartamentelor care au ramas neizolate cand izolarea blocului s-a facut acum doi ani. Izolarea trebuie facuta, nu? Sper sa nu izoleze si aprtamentele izolate. Va rog nu beti prea mult in timpul programului!

In acest univers sonor exista si gauri de liniste in care parca astepti ca ele sa fie umplute de o explozie grozava. O teava de gaz, un reactor NATO ce tocmai a lovit plafonul sonic deasupra blocului tau, un transformator scurt circuitat care alimenta cartierul cu curent electric (da, cu-curent).

Dar spune-mi, oamenii, cum sunt oamenii? ma mai intrebam eu

Oamenii!? Vizitati statuia lui Bacovia. Multi batrani, pensionari probabil, circula necontenit inspre si dinspre piata.

La Bacau se traieste apasat.  Tabelul lui Mendeleev se opreste la Pb. Marginalizatii sa traiasca marginalizat! Dar asta e prima impresie, ce vreti. O sa mai circul (pe bicicleta), o sa mai vorbesc cu lumea,  o sa ma mai gandesc si poate revin. Pana atunci continui cu impresiile.

Probabil Bacaul e pe noua linie de frontiera. Din asset economic aeroportul poate foarte usor deveni tinta de bombardament. Probabil anti-aeriana va fi amplasata in cartierul URA iar Magura carpetata de bombe ca nu cunoastem exact pregatirea pilotilor. Ma gandesc la un scenariu de razboi. Ce planuri de aparare/evacuare are Bacaul in caz ca de data asta nu mai vine apa? Oricum sunt multe cladiri urate care trebuie sa dispara.

Primarul e la parnaie pentru nu stiu cat si se pare ca tot ce-i administrat de primarie se afla intr-un vacuum de putere. Ieri dupa ce am iesit de la strand, pentru ca tot eram in zona, am intrat putin la Clubul Sportiv Letea. O grupa de copii faceau antrenament la fotbal. Stadionul era ingrijit. In sala mare de lupte unde se formau campioni de talie internationala(Adrian Munteanu!) a fost injumatatita pentru a introduce o sala de forta. Omul cu care am vorbit, fratele antrenorului, mi-a arata sala si instalatia noua da incalzire cu calorifere si cea de iluminare tot noua. Nu-i rau, peretii insa ar trebui re-tencuiti in intregime. Ferestrele mici si aerisirea destul de precara au pazit totusi un usor iz de sudoare olimpica. Cum sa scoti luptele din programul olimpic!? Omul m-a asigurat ca puteri prea mari sunt impoicate ca asa ceva sa se intample:  Rusia, Turcia, China.

 

Sportul de performanta, ca si cultura, reflecta sanatatea unei comunitati. Nu mai este nevoie sa mentionez ca atunci cand exitsta bunastare, pentru ca economia functioneaza, omul isi muta grijile in alte sfere. Cultura, sport, cercetare, pauze mai lungi si dese. Nu? Bacauanul ar avea timp sa mearga la strand. Ar avea curajul sa infrunte apa rece.  Daca, daca, daca…

Marele challenge al celor fara putere de cumparare dar cu destul de mult timp la dispozitie ar fi abandonarea treptelor primare in ierarhia nevoilor si agatarea intr-un fel sau altu de acele trepte existentiale mai inalte. Adica intoarcearea piramidei nevoilor umane a lui Maslow cu susul in jos. Vor reusi bacauanii sa nu ramana cramponati de insuficientele materiale, si printr-o genialitate de alta natura sau macar o zburlire cataleasca, sa recladeasca sportul si cultura, nu pe soclul economic gaunos ci undeva deasupra lui, indepndent de el? Probabil aceasta este chiar atitutdinea de dorit in conditiile in care prospectele economice sunt destul de incerte. Dar cum? Simplu, regasirea de sine si practicarea omeniei. Nu iesiti flamanzi pe strada!

Ah, ca sa nu uit. Ieri am trecut si pe la Registrul Comertului, o cladire de sticla cu 3 sau 4 etaje daca-mi amintesc bine si la parterul caruia functioneaza asa-zisul Club de Afaceri. Un bar modern dar slab luminat in care fumul de tigara este un partener fidel mediului de afaceri bacauan. Ieri am avut senzatia ca am intrat in Clubul Fumatorilor. Am strabatut lobby-ul cladirii cu respiratia oprita pana ce am dibuit scarile. Au si lift modern de sticla dar m-as fi simtit penibil sa-l iau pentru un etaj. Pe masura ce inaintam ps scari in sus, aerul devenea mai respirabil. Fotografia pe care o port in urma acestei scurte vizite e cam voalata. Amabilitatea si zambetul domnei de la ghiseu atenueaza oarecum fumul gros de tigara.

Luni incep scolile. Oare ce surprize mai rezerva orasul de pe Bistrita? Ma va izbi aroganta sau blazarea cadrelor didactice? Disciplina sau frivolitatea tineretului roman? Vedem.