Jurnalul unui fotograf – Emanuel Tânjală

noiembrie 7, 2014

coperta-cartii-jurnalul-unui-fotograf-emanuel-tanjala„Socoteam fiecare deplasare importanta si o tratam intotdeauna ca pe prima experienta de fotojurnalist. N-am avut timp sa ma plictisesc sau sa ma blazez. Pe teren poti cunoaste lumi necunoscute, care iti devin familiare. Deplasarile erau hrana mea de fiecare zi, erau motivul sa nu adorm traind, si sa visez fotoreportajul vietii mele. Cu tristete trebuie sa marturisesc ca nu simt ca l-am facut inca.”

M-am intors cu nerabdare la rafturile librariei Alexandria de pe Calea Marasesti (Bacau) cu gandul la o carte pe care o descoperisem cu doua zile in urma. Era vorba despre „Jurnalul unui fotograf” a lui Emanuel Tânjală a carui coperta mi-a atras atentia in multitudinea de titluri asezate intr-o ordine pe care nu o intelegeam. Si asta pentru simplul fapt ca ma uitam doar dupa nume romanesti. Asa am aflat ca Alexandria isi aseaza marfa pe edituri insa mi-ar fi placut sa gasesc un raft cu titluri netraduse indiferent de stilul literar.

Don’t judge a book by its covers dar scurta introducere a d-lui Tanjala, unul dintre cei mai cunoscuti fotoreporteri din Romania anilor ’70, mi-a starnit si mai mult interesul. Desi un om al imaginilor, asa cum se autocaracterizeaza in cele 197 de pagini ale memoriilor sale presarate si cu fotografii alb-negru, fac o lectura interesanta nu numai pentru cei care doresc sa invete mai multe din aceasta indeletnicire dar si pentru cei dornici sa cunoaca destine menite sa inspire.

Adept al fotografiei bressoniene si pasionat de lumea satului romanesc, Emanuel Tanjala reuseste, dupa parerea mea, sa lase asa cum am inteles ca isi doreste, un tezaur pentru posteritate.

In colectia de almanahuri (Flacăra 1981) pastrate in rafturile bunicilor am gasit doua pagini din reportajele pa care dl Tanjala le-a facut in Italia si pe care indraznesc sa le reproduc si in jurnalul meu. N-as fi stiut sa fac o asemenea legatura fara ajutorul mamei, careia numele i s-a parut cunoscut.

Din almanahul Flacara 1981

reporter-la-roma-emanuel-tanjala

 

 

Emanuel Tanjala website

Art Prints

Reclame